Bokhylla mi

3 Feb

Jeg må innrømmen en ting: navnet på denne bloggen er ganske misvisende.  Navnet “Boka mi” burde strengt tatt bli endret til “Bøkene mine”, eller “Hauger med bøker”. Det er ikke akkurat snakk om hundrevis, men i forhold til størrelsen på leiligheten min (<25 kvm) så er det tydelig at bøkene har vunnet.

Jeg liker å eie bøkene mine. Bibliotek er kjempefine og veldig viktige, men da må man jo gi bøkene tilbake. Jeg liker å ha de i hylla, ha muligheten til å plukke de ut igjen og lese på nytt og på nytt. De har ikke nødt til å være pene, de må gjerne være godt brukt. De beste bøkene jeg eier er fillete pocketbøker med eselører og sjuskete hjørner. Det er trygt å si at bokhylla er det viktigste møbelet jeg har.

Men hvordan skal man da organisere bokhylla? Noen går for fargekoordinering:

499197738_8b1f6aed72_o

Foto: Flickr/maubrowncow

Mens andre går for komplett kaos og hulter til bulter! Hulter til bulter!

Flickr bowenmurhy

Foto: Flickr/bowenmurphy

Og sist  (og minst): de som klarer det der med minimalisme:

Flickr/Chris Salzman

Foto: Flickr/chris salzman

Selv bytter jeg litt på. Bokhylla mi er den velkjente Expedit-hylla som man finner i mange hjem. Det fine med den er at man kan ha dobbelt sett med bøker i hver hylle. Samtidig så betyr også det at det er noen bøker som blir fremhevet, og noen som blir gjemt bort.  Her kommer man da inn på det vanskelige dilemmaet: Skal man fremheve noen bøker fordi man har lyst til å vise de frem? Bøker som egentlig ikke er favorittene, men som får deg til å fremstå smartere, mer intellektuell eller oppdatert? (Tar opp igjen tråden på den diskusjonen i et senere innlegg.)

Bokhylla mi er er per idag organisert etter tematikk som f.eks: Mannlige norske forfattere, store kvinnelige forfattere, humoristiske skriblerier (essay-samlinger og biografier og korte klassikere. Dette gjør bøkene lett å finne (pluss at det ser pent ut)!

Bokhylla

Noen hylle- eksempler:

  • Mannlige norske forfattere: Lars Saabye Christensen, Tore Renberg, Roy Jacobsen og Henrik Langeland
  • Store kvinnelige forfattere: Tove Nilsen (selvsagt!), Bjørg Vik, Jane Austen og Helen Fielding (selvsagt og selvsagt!)
  • Humoristiske skriblerier: Tina Fey, Caitlin Moran, Bill Bryson og Chelsea Handler
  • Korte klassikere: Hemngway, Truman Capote, Shakespeare, Andre Bjerke og Virginia Woolf
  • Mat og fakta: Diverse historiebøker om Oslo, bildebøker og kokebøker (som aldri brukes)

Dette er selvsagt ikke et idiotsikkert system. Flesteparten av bøkene mine passer ikke i en av disse kategoriene. Og det er jo det som er det vakre med expedit-hylla: alle bøkene er jo like mye verdt, men det er kun halvparten av bøkene som får lov til å stå foran. Sånn er det bare. Iallefall frem til jeg lager et nytt system.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: