“En historiebok i tre etasjer – bokskikk i byen 1865-2002”

5 Feb

En historiebok i tre etasjer_1Jeg har en forkjærlighet for bøker som handler om lokalhistorie og urban utvikling i Oslo. Denne boka passer særdeles godt inn i det spekteret.

Boka tar utgangspunkt i bygården som opprinneglig sto i Wessels gate 15 i Oslo. I 1999 ble gården revet overført til Norsk Folkemuseum der den senere ble restaurert og oppført i 2006. Bygården er nå en del av museets utstilling med hele sju leiligheter som er innredet i kulturhistorisk sammenheng. 1800-tallets borgelige hjem side om side med 1900-tallets arbeiderhjem.

Forfatterne Morten Bing, Torgeir Kjos og Birte Sandvik er kulturhistorikere. De har også hatt ansvaret for utstillingen som heter “OBOS-gården – Wessels gate 15”.

Dette er ikke akkurat den typen bok som man leser fra ende til annen, den har blitt liggende på stuebordet og blitt plukket opp nå og da. Når jeg nå nærmer meg slutten så har jeg lært en hel del om boskikk de siste 150 årene.

historiebok

Visste du for eksempel at..

  • Før så var hovedformålet til gardiner å holde trekken ute. Uten elektrisk lys og var det ikke et stort problem å holde lyset ut, men heller å holde varmen inne. Gardiner var frem til midten av 1800-tallet noe som var forbeholdt de rike. Når vegger så ble tettere, vinduer bedre og elektrisk oppvarming og lys vanlig så ble gardiner mer dekorasjon enn nødvendighet.
  • Frem til etterkrigstiden var det profesjonelle malere som gjorde både utendørs og innendørs maling. Maling ble rett og slett ikke solgt over disk, og maleryrket rev sine egne farger, kokte oljer og lakker.
  • Rosa var en av de rimeligere fargene og det var derfor ikke uvanlig at kjøkken ble malt i denne fargen fordi kjøkkenet ikke var et såkalt fromt-room.
  • Jenter som fikk post som tjenestepiker eide kun ett møbel: kommoden som de oppbevarte alle tingene sine i. Resten tilhørte husholdet

Boka er et skikkelig praktverk med flotte bilder fra det som helt klart er et rikholdig arkiv. Boka forteller også historiene til beboerne i de forskjellige leilighetene, noen ekte og noen fiktive. Konseptet med tre etasjer funker sånn circa. Litt vanskelig å følge med gjennom leilighetene innimellom, men det er kanskje ikke det viktigste heller. Boka hopper  heldigvis også ut av Wessels gate ganske ofte og dekker andre deler av Oslo, og andre deler av samfunnet og kulturens utvikling. Dette er en skikkelig bonus og noe du ikke får så mye av bare ved å besøke museumet. Men for all del, det bør man også gjøre! I tillegg til bygården på Folkemuseet så har også Oslo Bymuseum en (litt enklere) utstilling om drabantbyliv og boskikk – og den er gratis!

Noen favorittsitater:

“Trass i den nesten unisone begeistringen fantes det ulike oppfatninger om hvordan ‘det norske’ skulle forstås.”

“Vi anskaffet oss en mosegrønn sofa med to stoler, alt med teak armlener, samt et teakbord. Teak var i skuddet på den tiden.”

Syns begge disse sitatene viser det sjelden er noe nytt under solen.

Les/ikke les? Absolutt en flott bok å ha hvis du interesserer deg for temaet.

Forlagets omtale av boken

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: