Lest: “Agnes i senga” av Heidi Linde

10 Feb

Først litt om forfatteren…Agnes-i-senga_hd_image

Heidi Linde skriver både barnebøker og voksenbøker. Hennes voksendebut  Under bordet er kanskje en av de bøkene jeg har lest flest ganger de siste årene. Måten hun beskriver unge kvinners tanker og handlinger er noe de fleste kan kjenne seg igjen i. Hun forteller vanlige jenters historier på en morsom, tragisk og underfundig måte.

…så litt om boka

Agnes er nesten  32 år gammel og har blitt dumpa av samboeren. Knust, vonbråten og midlertidig psykisk ustabil låner hun en leilighet og murer seg inne. Det første hun gjør er å forkaste den vonde Klippan-sofaen og dra senga inn i stua. Sofaen er kantete og gir ingen komfort, ogsom tittelen indikerer, så har Agnes planer om å tilbringe en del tid liggende. Med senga plassert foran TVen og verden stengt ute kryper Agnes inn kjærlighetsorgen på en slik måte de fleste av oss nok kan kjenne seg igjen i. Det er muligens bare de færreste av oss som kan bruke så lang tid på å sørge, vi snakker ukesvis. Innimellom våger Agnes seg ut, med varierende hell. For det meste bruker hun tiden til å se på TV, spise kjeks og tenke tilbake på de forholdene hun har og har hatt med menneskene rundt seg.

Mange beskriver Linde som en feel-good forfatter, men det er sjelden noe jeg forbinder hennes historier med. Karakterene veldig mennesklige, de roter seg bort og gjør ting feil. Det er ofte morsomt, men samtidig viklet inn i så mye ektehet at feel-good er det ikke. Livet er rett og slett ikke feel good. Det betyr ikke at det er feel-bad heller. Det er bare ekte. Helt vanlig. (Men det går selvsagt bra til slutt.)

Boka i seg selv er lett underholdning, men som sagt mye å kjenne seg igjen i. Lettlest, med gode situasjonsbeskrivelser som får deg til å kjenne deg igjen, men samtidig tenke at jeg håper det der aldri hender meg. Kanskje ikke en hemmelighet at det er ei skikkelig jentebok, men kanskje noe gutter burde lest for å få litt innblikk liksom.

Kort sagt: Grei og god underholdning! Heidi Linde er tilbake 🙂

Noen favorittsitater:

“-Snakker du av erfaring? spør Agnes. Faren svarer at selvfølgelig gjør han det. – Enhver forelder snakker av erfaring, sier han. -Det er vår plikt og vårt lodd i livet. En dag vil du kanskje få mulighet til å erfare det selv. ”

“Til slutt onanerer hun til tippekampen. Det er et tamt og sjansefattig oppgjør mellom Southampton og Fulham, først helt mot slutten av kampen kommer det endelig en scoring, men det er ikke all verden å juble over, det er visst i eget mål. “

Les/ikke les? Les! Det er lett underholdning og passer perfekt inn mellom et par bøke tyngre bøker.

Lyst til å lese flere bøker av Heidi Linde? Ja, etter at jeg leste Nu Jävlar! mistet jeg litt troa, men nå er jeg begeistret igjen. Gleder meg til neste bok, og har planer om å finne Juggel (2005) som jeg enda ikke har lest.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: