Tag: Skattejakt i bokhylla del 1

14 Mar

Jeg tar opp tråden til Julies Bokbabbel sin Skattejakt i bokhylla og har gjennomført min egen skattejakt! Morsomt å gjennoppdage bøker jeg nesten hadde glemt jeg hadde. Siden dette er særdeles tidkrevende arbeid (og ikke minst virvler opp en del støv) så har jeg begynt med del 1. Del 2 med resten av kategoriene, og mine egne tillegg, kommer til helga!

Finn en bok med en forfatter eller tittel som har bokstaven Z i seg: booze Slår til med dobbel dose her: F. Scott Fitzgerald sin On Booze. Som de fleste andre forfattere av sin tid så brukte han langt mer tid på å drikke seg full (sammen men sin kone Zelda), enn å skrive bøker. Men innimellom så skrev han også om å drikke. Denne lille boka inneholder små epistler om drikking og alkohol.

gatsby

Finn en klassiker: Sååå mange å velge mellom her, men jeg kjører på med samme forfatter som over. For når Fitzgerald innimellom klarte å skrive noe så skapte han den fantastiske boka The Great Gatstby. En av mine yndlingsklassikere! Og tillegg kommer det ny film på kino i begynnelsen av juni.

Finn noe i bokhylla di som ikke er en bok: Ikke noe problem, med Expedit-hylle fra Ikea som romdeler så er det flere av hyllene som inneholder nips, telysholdere og bilder. I tillegg har jeg selvsagt en liten meter med DVDer og en bunke fotoalbum. Tror ikke jeg skal legge ut bilde av den uordenen som eksisterer der nå, kanskje når jeg har rydda. 🙂

Finn den eldste boka du har:collegegirl Litt usikker på om dette skulle være den boka jeg har eid lengst, eller den som er eldst. Jeg kjøper endel bøker brukt, så endel av de er ganske gamle. men den eldste er nok den sosiologiske studien Sex and the College Girl av Gael Green fra 1964. Boken beskriver gjennom intervju og kvantitativt materiale hvordan datidens jenter på college forholdt seg til sex. Ser nok for meg at den fikk ganske mange til å rødme på den tiden, men i disse Fifty Shades-dager er den temmelig lite flau. Hvordan den endte opp på ei bruktboksjappe i Molde derimot, det er et helt annet spørsmål.

chelseaFinn en bok med ei jente/kvinne på omslaget: En av de morsomste bøkene jeg har lest på lang lang tid er Are You There Vodka, It’s me Chelsea av Chelsea Handler. Det er en selvbiografisk bok med Handler sine egne historier og erfaringer. Hvor mye som er sant og hvor mye som er ljug er vanskelig å si, men morsomt er det iallefall. Dama er også stand-up komiker og programleder, men av en eller annen grunn er det kun bøkene hennes jeg syns er morsomme: Ikke overraskende er det altså et bilde av henne på omslaget.

Finn en bok som har et dyr i seg (handler om et dyr, eller har illustrasjoner av dyr):IMAG0582 Her tok jeg en spansk en og plukket frem den utrolig søte, men også ganske bestialske The Book of Bunny Suicides som er skrevet og tegnet av Andy Riley. Det er ett og slett snakk om stakkars kaniner som ikke har lyst til å leve lengre og som har noen særdeles kreative selvmordsforsøk bak seg.

Finn en illustrert bok: Denne utgaven av Pan av Hamsun fikk jeg i julegave. Den er illustrert av  Knut Gullvåg (han som bl.a. er kjent for å lagede “stygge” bildet av Dronning Sonja). Siden jeg både leste boka og så filmen på videregående så har jeg ikke gjort annet enn å bla i den enda, men det ser temmelig spesielt ut. Den er gitt ut i serien Gyldendals Mestermøter der billedkuntsnere illustrerer kjente verk.

pan

Finn en bok med gullbokstaver på omslaget:bibelen Uten å ha gått gjennom hele boksamlinga mi så tror jeg nok kanskje at Bibelen er den eneste boka jeg har stående i hylla med gullskrift. Den eies kun for min faglige interesse for religionsvitenskap, og sist gang den ble brukt var da vi leste Julevangeliet i bokklubben til jul. Utover det står den ganske ubrukt. Plusspoeng for at den har sånn fin glidelås!

basketballdagbokeneFinn en dagbok (ekte eller fiksjonell): Selv om jeg selvsagt besitter en utgave av Bridget Jones Dagbok så ble det ikke denne jeg valgte. Isteden fant jeg den noe mindre kjente Basketballdagbøkene av Jim Carroll. Leonardo DiCaprio-fans husker kanskje filmatiseringen av denne boka fra 1995, jegvar iallefall veldig betatt!. Dette er den ekte (om enn bearbeidede) dagboka til Jim som vokser opp i New York på 50-60-tallet og går fra lovende basketballspiller til heroinist. Typisk innen sjangeren “så galt kan det gå om du ikke passer deg”.

Finn en bok med en mannlig protagonist: Føles som en umulig oppgave, såå mange av bøkene mine har jo en mannlig protagonist. Tar til slutt frem Sveve over vatna av Ragnar Hovland. Leste den litt som en utfordring til meg selv, måtte rett og slett skremme meg selv til å lese nynorsk og da funka det bra å velge ei bok som er satt i studentmiljøet i Bergen og utfolder seg på hovlandsk vis. Grunnen til at denne passer så bra her er at protagonisten ikke er navngitt, han er bare kalt “forteljaren” så da får han ikke så stor plass likevel.

ragnar

Finn en bok skrevet av en forfatter med et vanlig navn (f.eks. Smith): Kan ikke annet enn å løfte fram Tove Nilsen her. Hennes oppvekstromaner fra Bøler treffer meg langt inni hjertet og dama fortjener all den oppmerksomheten hun kan få! Har selvsagt alle bøkene om Toves skyskrapereventyr laina opp!

nilsen

schauFinn en innbundet bok uten smussomslag (nei, du kan ikke bare ta av omslaget): Hadde flere av denne enn jeg trodde, men følte at På vegne av venner var et godt valg her. Den usannsynlige suksessen til Kristopher Schau er både varm og trist samtidig.

 

Finn en sakprosabok: Gamle pensumbøker holder fortsatt stand i bokhylla, men jeg valgte ut noen bøker som jeg både har kjøpt og lest helt av fri vilje. Da må jeg trekke frem en liten bunke med Oslo-historie. Disse bøkene inneholder både flotte bilder og mye kultur- og byhistorie om Oslo. Anbefales å bla i en av dem neste gang du er i bokhandelen!

Oslobøker

AlbertineFinn en bok som enten er kontroversiell eller som er skrevet av en kontroversiell forfatter: Regner med at boka kan regnes som kontroveriell når boka ble beslaglagt og forfatteren endte i en straffesak på grunn av den. Det var nemlig det som skjedde når Christian Krogh ga ut Albertine på midten av 1800-tallet. Sikkert mest kjent via bildet Albertine i politilegens venteværelse. Gir et spesielt innblikk i en verden de færreste av oss har noe forhold til, eller kan noe særlig om.

Finn en bok av en ikke-vestlig forfatter: Uuuuuøææææ! Her innser jeg bare at bokhylla mi ikke holder mål! Til slutt gravde jeg fram Opptegnelser fra et kjellerdyp av Dostojevskij. Jeg tar selvkritikk og drar sporenstreks på Ark for å kjøpe kjøpe verdenslitteratur fra resten av verden! Gode forslag mottas med takk.

dostojeskij

2 Responses to “Tag: Skattejakt i bokhylla del 1”

  1. Lise 17. March 2013 at 12:25 #

    Denne var litt morsom! Nesten så morsomt at jeg fikk lyst til å kopiere den. Hmm….

    • Vibeke 17. March 2013 at 14:33 #

      Kjør på, det var skikkelig morsomt! Straks ferdig med del 2 nå 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: