Skattejakt i bokhylla: del 2

17 Mar

Del 2 av skattejakta gjennomført, del 1 ligger her. Så utrolig masse flott å gjenoppdage i ei bokhylle som jeg skjønner er mer mangfoldig enn jeg trodde. Har lagt til et par egne kategorier på slutten også 🙂

Finn en bok med en nøkkel på omslaget: Fant ingen bøker med en nøkkel på omslaget og det syns jeg er ganske urettferdig siden jeg jo faktisk har boka Små nøkler, store rom av Bjørg Vik. Kan ikke skjønne hvorfor de ikke kunne puttet en liten nøkkel på coveret. Jeg velger den likevel jeg. Handler jo om nøkler og alt.

nokler

Finn en bok med bare ord eller bokstaver på omslaget: Flere muligheter her, men jeg går forWallpaper sin reiseguide til Berlin. Påskeferien går dit, men siden det er en forholdsvis kort tur så satset jeg på en ganske enkel guidebok. Pleier jo for det meste å gå for Lonely Planet, men satser på at denne ikke skuffer.

IMAG0622

Finn en bok som har et nærbilde av noe på omslaget: Av og til kan man lure litt på hvordan de som designer omslaget kommer på idéene sine. Sånn som i A Clockwork Organge av Anthony Burgess.

IMAG0630

Finn den boka hvis handling er satt lengst tilbake i tid i hylla di: Hvis jeg kan bruke pensumbøker uten at det er juks så er det nok Gilgamesh-eposet som er satt lengst bak i tid, ca 2000 f. Kr. Ville nok ikke lest den hvis den ikke var på pensum da jeg tok religionsvitenskap for mange år siden, men det er faktisk en ganske bra bok.

gilgamesh

Finn en turkis eller blå-grønn bok: Dette er kanskje en av de fineste bøkene jeg har, med en av de styggeste titlene: Glitterfitter. Masse fine tekster skrevet av kule damer. De av dere som leste Sigrid Bonde Tusvik sin kronikk på kvinnedagen kan jo tenke seg hvordan dette utarter seg.

IMAG0628

Finn en bok med stjerner på omslaget: Da jeg først tenkte på hvilken bok jeg skulle velge så var Marian Keyes sin The Brightest Star in the Sky et åpenbart valg siden den helt sikkert hadde en eller flere stjerner på omslaget. Problemet var bare at jeg ga opp den boka og aldri leste den ferdig og dermed heller ikke vet hvor den har blitt av. Men så viste det seg at Marian Keyes kunne redde meg likevel med The Most Charming Man. Masse stjerner, selv om jeg ikke kan huske at handlingen var så stjerne-relatert…

IMAG0629

Finn en bok med en annen målgruppe enn “young adults” (ungdom/unge voksne på godt norsk): Har faktisk ikke så veldig mange YA-bøker, så det hadde nesten vært bedre å finne frem en av dem. Men jeg skal svare på oppgaven og trekker fram ei av mine absolutte yndlingsbøker som selvsagt omhandler oppvekst: Hvite Niggere av Ingvar Ambjørnsen. Dette er kanskje min aller mest slitte bok som har vært med meg til flere verdenshjørner og som leser om igjen jevnlig.

IMAG0631

Finn ei bok med ei vakker kjærlighetshistorie:* I utgangspunktet trenger ikke ei vakker kjærlighetshistorie være mellom to mennesker, eller to som forelsker seg i hverandre. Det kan være mellom hund og eier, eller to venner også. Likevel valgte jeg å kjøre tradisjonelt her og går for Stolthet og fordom av Jane Austen. Vakkert vakkert, hvem vil vel ikke finne sin Mr Darcy? (Men må innrømme at jeg skulle ønske jeg hadde en litt finere utgave av denne.)

IMAG0632

Finn ei selvbiografisk bok:* Jeg har en god del selvbiografiske bøker, men de fleste av dem er skrever av komikere og er mer i kategorien humor. Her ville jeg trekke fram boka Feit av Kristian Fjellanger hvor han, med ønske om mer puling, setter i gang med å gå fra tjukk til tynn. Ganske sår, full av selvhat, men med en viss dose humor også. Og så er den på nynorsk, pluss i margen for det!

IMAG0633

Finn ei humorbok:* Jeg digger humorbøker, spesielt de som faktisk får deg til le høyt i sofaen eller humre på trikken. En av de jeg kanskje har lest flest ganger er Å av Knut Nærum. Mannen er jo sykt morsom, og jeg har vel de fleste bøkene hans, men Å er altså kronen på verket for min del. Den inneholder små epsitler av forskjellig slag: oppskrifter, brev, referat fra borettslagets årsmøte, osv. (Må ikke forveksles med oppfølgeren Ø som kom for et par år siden).IMAG0635

Da er det bare å begynne å rydde opp igjen!

* Mine egne kategorier

2 Responses to “Skattejakt i bokhylla: del 2”

  1. siljeblomst 17. March 2013 at 19:16 #

    Det er så morsomt å se i andres bokhyller 🙂 Synd at jeg ikke så denne delen før jeg lagde min egen, for ellers hadde jeg tatt med dine kategorier også.

    • Vibeke 17. March 2013 at 19:34 #

      Ja, det er skikkelig morsomt. Så ditt innlegg også, så artig å se at vi har mange av de samme bøkene. Samtidig så er jo dette bare en bitteliten brøkdel av de bøkene som faktisk står i hylla mi 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: