Lest: “De dødes tjern” av André Bjerke

11 Apr

Kort sagt: Krim, bok+film, klassiker, hyttetur, akademikere, skauen, Bernard Borge, mysterium

Først litt om forfatteren...dedodestjern

André Bjerke (1918-1985) ga opprinnelig ut krimbøkene sine under pseudonymet Bernard Borge. Utover dette så burde ikke herr Bjerke kreve spesielt mye introduksjon, mannen var særdeles produktiv. De fleste kjenner nok best til han barnebøker og lyrikk, han ga bl.a. ut en omstridt ABC (hvem skulle trudd noe slikt fantes). Skrev endel kriminalromaner med et stort innslag av psykoanalyse, bl.a Nattemennesket (1941), De dødes tjern (1942) og Døde menn går i land (1947).

Var også forkjemper for riksmålssaken, skrev endel om språk og var redaktør av tidskriftet Ordet. Gift en kort periode med hovedrolleinnehaversken i De dødes tjern Henny Moan (som faktisk senere var samboer med Ole Paus).

Et par av humorbøkene til Knut Nærum er direkte inspirert av Bjerkes krimbøker.

…og så litt om boka

En vennegjeng samles på innflytningsfest hjemme hos hovedpersonen (Bernard Borge – krimforfatter) og får høre en spøkelseshistorie fra hytta til den ene av dem. Kort tid etter så forsvinner eieren av hytta, og vennegjengen bestemmer seg for å reise til hytta for å finne ut hva som skjer. Er det noe overnaturlig som foregår ute i skogene? Og kommer alle til å overleve hytteturen?

IMAG0718Dette var påskas bokklubbok, måtte jo være krim i påska! Leste den på ferie og jeg tror kanskje hun jeg var på ferie sammen med trodde den var en komedie til slutt. Det var en humring underveis. Siden dette er ei sånn bok der forfatteren bruker sitt eget pseudonym også som navn på hovedpersonen, så blir det litt vanskelig å skille mellom disse to. En del av de tingene som hovedpersonen sier og tenker blir ganske fjerne, og jeg brukte mye tid på å undre om dette faktisk var Bjerkes kvinnesyn (se f.eks. sitatet under). Kvinner blir gjennomgående objektifisert og har tydeligvis liten egen verdig utover å lage mat og se pene ut.

Man kan jo nesten spørre seg: Hva kom først av” skrekksjangeren” og “ungdommer på hyttetur”? Noen av filmeverdenens mest klassiske filmer dreier seg om ungdommer som drar på tur til gudsforlatt sted og snart finner seg i den blodstørste morderens vold. Denne boka er intet unntak. Men det er ikke nok til å bli kåret til Norges beste kriminalroman, det må litt mer til enn som så. Selv om Bjerke (eller Borge) var en annerkjent kriminalforfatter fra før av, så tror jeg nok filmatiseringen av De dødes tjern (1958) hadde en del å si for populariteten. Kanskje en av de bøkene som er mer kjent for filmen, enn for boka. Spesielt den velkjente (og avbildede) motivet av damen i hvit nattkjole (for de av dere som ikke har lest boka så skal jeg ikke avsløre hvem damen er).

Boka kan bli tolket som et forsvar for psykoanalysen, det er iallefall den som bidrar til en slags løsning til slutt. Det blir iallefall en del psykoanalyse-snakk etterhvert, noe som blir ganske fjernt for en av vår tid, men det var nok mye større da og kunne brukes til det meste (selv om dette ikke er noe det er full enighet om i vennegjengen).

Løsningen er kanskje ikke blant de mest fiffige, men oppbyggingen og historien klarer fint å bære hele boka som en psykologisk thriller. Boka er god krim, iallefall for en som ikke leser krim til vanlig!

Noen favorittsitater:

“Det er en god, gammel regel som sier at man bør begynne med begynnelsen. Når kvinner skal fortelle en historie, begynner de regelmessig med poenget; forutsatt da at deres historier har et poeng, hva de oftest ikke har. Vi menn derimot, det saklige kjønn, vi som kan fortelle en historie, vi begynner alltid med begynnelsen.”

“Tenk på hvor meget god norsk skog som er blitt ødelagt ved at man har laget bøker av den! Tenk dere et stolt gammelt tre i skogen, en kongefuru som vinden suser i, en verden i seg selv. Og så en dag kommer det noen dverger å hugger den overende og sender den til byen for å gjøre den om til litteratur.”

Sjekk også ut innlegget jeg la ut i påska med et lengre sitat fra boka.

Noe for deg? Ja! Denne boka bør du ha lest, den er både kort og klassiker. Passer for deg som ikke er så begistra for krim også. (Så kan du jo se filmen etterpå:)

3 Responses to “Lest: “De dødes tjern” av André Bjerke”

 1. Marianne 11. April 2013 at 08:59 #

  Fantastisk at denne lille perlen av en bok har fått sin renessanse! Jeg skrev særoppgaven min om André Bjerke med hovedvekt på De Dødes Tjern og psykoanalyse / Sigmund Freud. Utrolig spennende! Dengang som nå 🙂

  • Vibeke 11. April 2013 at 09:49 #

   Ja, jeg har virkelig inntrykk av den har blitt gjenoppdaget. Så også filmen etter at jeg leste boka, det er også en liten perle 🙂

  • Jesper 12. September 2013 at 20:59 #

   Jeg holder på å skrive søroppgaven min om kriminallitteraturen, med hovedvekt på De dødes tjern og Pengemannen av Anne Holt. Noen gode tips Marianne?

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: