Lest: “Sommeroverfart” av Truman Capote

17 Apr

Kort sagt:  New York, sommer, short & sweet, varme, 1945, rikmannsdatter, feil side av byen, ulovlig kjærlighet, Central Park, upublisert debut. sommeroverfart

Først litt om forfatteren…

Truman Capote (1924 -1984) er famøs og like myteomspunnet som forfatter og festmenneske. Levde i New York  på 50- og 60-tallet og frekventerte Studio 54 og hang med Andy Warhol. Kom opprinnelig fra New Orleans. Ble alkoholiker og narkoman og døde til slutt av misbruket.

Litterært mest og best kjent for Breakfast at Tiffanys (1958) og (det som opprinnelig ble ansett for å være hans første bok) Andre stemmer, andre rom (1948). Produserte mengder noveller, artikler og skuespill.

Noe av det flotte med Capote sine bøker, sammenlignet med hans samtidige kolleger som også var vel så kjente for drikking og livsstil som for bøkene sine, er at han ikke skriver selvbiogfrafisk. Det er helt tydelig at settingene i bøkene hans er noe han er nært knyttet til og har god kjennskap til. Samtidig så er ikke alle hovedpersonene hans like han i det hele tatt. Temmelig befriende etter å ha lest f.eks. Kerouac og Bukowski.

..og så litt om boka

Handlingen utspiller seg i New York sommeren 1945. Rikmannsdatteren Grady blir igjen i byen mens familien hennes reiser bort. Foreldrene drar på sin årlige overfart til Europa og søsteren drar til Hamptons. Det er ikke tilfeldig at 17-årige Grady ønsker å bli igjen i  byen alene, hun har nemlig innledet et forhold til Clyde, en jødisk fyr som jobber på en parkeringsplass og kommer fra Bronx. Omtrent så langt bort fra The Upper East Side som man kan komme. Etterhvert som sommeren skrider frem og forholdet utvikler seg blir ting mer alvorlig og spinner til slutt ut av kontroll både for henne og Clyde.

Truman_Capote_1924_1

Foto: Carl Van Vechten

Historien fortelles fra både Grady og Clyde sitt synspunkt. Grady er en spesiell karakter, på den ene siden er hun en vanlig tenåring, trassig jentunge og rich bitch. På den andre siden er hun tøff, utprøvende og forholdsvis voksen. Clyde derimot er litt kjedeligere, han er temmelig typisk og det er klart at han egenlig ikke helt vet hva han vil. Han føler seg helt klart underlegen Grady, og selv om han elsker henne så  venter han nok bare på at hun skal fly videre til en som passer henne bedre.

Boken ble gjennoppdaget etter forfatterens død i en samling gamle papirer og ble gitt ut posthumt. Det forklarer hvorfor boken av og til føles litt uferdig.Det går av og til litt trått fremover, det er litt vanskelig å skjønne hvor veien går, og hvor lang tid det egentlig tar. Men for min del er ikke selve handlingen som er det viktigste.

Det som virkelig gjør boken for meg er de fantastiske beskrivelsene av New York. Du kan kjenne vinden i håret. Du kan føle den trykkende heten, luktene av byen. Helt fantastisk. Her, som i Breakfast at Tiffanys, (eller Sex og singelliv for den del) så er New York ikke bare settingen, det er en av hovedpersonene.

Alt i alt en liten perle av en bok på 112 sider.

Noen favorittsitater:

“Utpå ettermiddagen, da heten la seg over byen som en hånd over ansiktet på et mordoffer, slo byen om seg og prøvde å vri seg løs, men siden den ikke kunne rope om hjelp, ikke løpe sin vei, ikke sette sine planer ut i livet, var den som en tørr fontene, et formålsløst monument, og dermed falt den i koma.”

“Mesteparten av livet er så kjedelig at det ikke er verd å snakke om, og det er kjedelig i alle aldre. Når vi skifter sigarettmerke, flytter til et annet nabolag, abonnerer på en annen avis, blir forelsket og slutter å være det, protesterer vi på en både frivol og dyp måte mot dagliglivets ufortynnelige kjedsomhet.”

Noe for deg? En liten perle av ei bok, uferdig og komplett samtidig. Ja, definitivt noe for deg – spesielt hvis du har et kjærlighetsforhold til New York.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: