Lest: “Gone Girl” av Gillian Flynn

3 May

Kort sagt: Forsvinning, mysterium, vanskelig ekteskap, utroskap, Missouri, New York, nedgangtider, politietterforsking, media, uærlighet, twists and turns.gonegirl

Først litt om forfatteren…

Amerikaneren Gillian Flynn (f.1971) har skrevet tre bøker i sjangeren thriller/krim hvorav Gone Girl (2012) er den nyeste.

…og så litt om boka

Nick og Amy har vært gift i fem år. Etter å ha møtt hverandre i New York så har de blitt nødt til å flytte til Nicks hjemby i Missouri for å ta seg av hans syke foreldre. Like greit siden de begge mistet jobbene sine i finanskrisa. iI Missouri åpner Nick  bar sammen med søsteren sin mens Amy er hjemmeværende. De er det perfekte paret, den vakre og lynskarpe Amy og den sjarmerende Nick. Men på bryllupsdagen deres forsvinner plutselig Amy, og ektemannen er selvsagt den naturlige mistenkte. Eller er han det? Og hvordan var egentlig forholdet mellom dem?

There are two sides to every story står det på coveret til boken, en liten pekepinn inn i hvordan dette utfolder seg. Jeg skal ikke si noe mer enn det om handlingen for å ikke ødelegge for andre. Gjennom hele den første delen av boka bytter historien mellom å fortelle Nick sin side gjennom det som skjer og Amy sin historie gjennom dagboken hennes. Ca halvveis ut i boka endrer en del ting seg, men boka fortsetter med at begge parter forteller hver sin side av historien.

GG

Da jeg leste boka så tok jeg meg selv i å sammenligne den med en film eller tv-serie. Noe av det som gjør boka mest spennende er at man ikke klarer å få helt has på Nick, hvorfor han reagerer som han gjør og hvor mye han egentlig vet. Selv om hans historie er fortalt i første person så er det endel informasjon som ikke kommer frem. På et tidspunkt så begynner jeg nesten å lure på om han faktisk har hukommelsestap, eller en eller annen psykisk lidelse som gjør at han ikke selv husker hva han har gjort. Litt som i en film så er det masse informasjon som blir holdt tilbake og det er nettopp dette som gjør boka særdeles spennende.

Selv om bokas plott ikke er at de mest kreative, så klarer likevel forfatteren å skrelle historien av lag for lag gjennom å hoppe fra den enes side til den andre. Det som gjør plottet skikkelig bra er at du på et tidspunkt tenker at nå har vi jo funnet ut av det vi var ute etter, men så snur det og det kommer en twist og dermed noe nytt vi må finne ut av. Det er det som gjør boka bra, bedre enn andre bøker i samme sjanger.

Noen favorittsitater:

“Love makes you want to be a better man. But maybe love, real love, also gives you permission to just be the man you are.”

“Friends see most of each other’s flaws. Spouses see every awful last bit.”

Noe for deg? Enda ei flott bok for en flytur eller en strandseng, spennende saker også for deg som ikke egentlig leser sånne bøker!

Advertisements

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: