Lest: “London Under” av Peter Ackroyd

5 Sep

KjappomtaleLondonUnder-300x300

For en gangs skyld har jeg lest ei bok som ikke er skjønnlitteratur.Det frister ofte å lese faktabøker, men det blir sjelden gjennomført rett og slett fordi det krever endel mer hjernekapasitet enn fiksjon. Men når temaet er noe som interessere meg så mye som dette, og når forfatteren er like begeistra som meg (mest sannsynlig mer) så går det unna.

Peter Ackroyd er en britisk forfatter som skriver både skjønnlitteratur, biografier og men også kulturhistorie. Han har en spesiell interesse for Londons historie og kultur, men har også skrevet faktabøker om flere andre byer. I tillegg til boka London Under så har han også skrevet boka om det som skjer over bakken; London: The Biography (2000). Listen over utgivelsene og produktiviteten hans er intet mindre enn imponerende, og han har også skrevet flere forfatter-biografier, f.eks. om T.S. Eliot, Shakespeare og Chaucer.

London Under (2011) handler i bunn og grunn (sic) om alt det som ligger under London. Ackroyd tar for seg en rekke forskjellige tema, f.eks. hvordan byen har utviklet seg og hva som en gang har vært (og fortsatt er). Hvert kapittel tar for seg et tema, alt fra arkeologiske funn, underjordiske elver, de første tunellene som ble laget under Themsen, bruken av undergrunnen som tilfluktsrom og hvordan verdens første metro-system vokste frem. Visste du f.eks. at på de første metrolinjene gikk det helt vanlige damplokomotiv, eller at på midten av 1800-tallet gikk all kloakken direkte ut i Themsen?

Noe av det som gjør boka forholdsvis lettlest er det at hvert kapittel uten problem kan leses helt uavhengig av hverandre. Det vil si at dersom du, av en eller annen merkelig grunn, skulle syns at gamle, begravde elver ikke er av det mest interessante så kan du fint hoppe over det kapitlet uten å miste tråden.

IMAG1183

Nå skal det ikke stikkes under en stol at dette temaet kanskje er for spesielt interesserte. Enten for folk som er spesielt interessert i byutviking og urbanisme, eller folk som er spesielt interessert i London. Ackroyd er heldigvis spesielt interessert i begge deler og jeg kan ikke annet enn å bli imponert over mengden research som må ha ha blitt gjort for å kunne skrive denne forholdsvis tynne boka. Omfanget av kunnskap, anekdoter og småfakta er stor og gjør at temaet blir mer levende og fengende.

Sett bort fra temaet og innholdet så avslører skrivestilen at Ackroyd også skriver skjønnlitterære bøker. Språket er forholdsvis poetisk og grenser til tider over til at det blir blitt mye, men det gir om ikke annet inntrykk av at forfatteren virkelig elsker London (selv kloakken og metroen). Ikke forvent ei superheavy  faktabok, både skrivestilen og lettbentheten gjør at den ikke er et stort litterært verk, men det var ikke ille nok til at det ødelag min opplevelse av boka.

Alt i alt: Hvis du har en interesse for byen eller temaet så er dette ei bok verdt å lese.

Advertisements

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: