Tips: Bok-inspo-klubb

25 Sep

Alle vet at bokklubber har en tendens til å ebbe ut i at ingen leser boka, men at folk til slutt bare møter opp for å drikke vin og løse verdensproblemer. De fleste bokklubber, kanskje med unntak av Oprah sin, står i fare for å ende opp som et skalkeskjul for en vinklubb. Ikke noe galt i det, i og for seg, men samtidig så er det jo en grunn til at man startet klubben i utgangspunktet; man har lyst til å lese og diskutere bøker.

wineclub

Det som kan bli et hyggelig og inspirerende alternativ til en bokklubb er en Bok-inspo-klubb! Konseptet er latterlig enkelt og legger til rette for mye tid til å diskutere både bøker og verdensproblemer. Man gjør som følger:

Formål:

Formålet med Bok-inspo-klubben er ganske enkelt å kunne inspirere de andre medlemmene til å lese noe nytt, kanskje  til og med en ny sjanger, eller iallefall helt nye bøker. I tillegg så vil det også ha effekten av at de som er medlemmer kanskje tenker på en litt annen måte når de leser bøker.

Deltakerne:

Du samler ei gruppe mennesker som liker å lese bøker, 3-5 personer er ideelt. De som skal være med bør lese minst ei bok per måned. Det er selvsagt flott om de som er med leser litt forskjellige typer bøker, og det kan jo fort bli litt kjedelig om ett av medlemmene kun leser f.eks. krim eller fantasy. Samtidig så er det kanskje sånn som har behov for litt mer inspirasjon. Frekvens bestemmer man selv, men det er greit at det ikke går mer enn 6 uker mellom hvert møte.

Framgangsmåte:

På hvert måte tar alle med to bøker hver: Ei bok man har planer om å lese og ei bok man har lest siden sist møte.

Hvert medlem forteller om boka de har lest, gjerne med følgende snakkepunkt:

 • Hva handler boka om?
 • Hvordan var det å lese den?
 • Har man lest noe annet av samme forfatter?
 • Var boka god eller dårlig?
 • Vil man anbefale de andre å lese den?

Den boka man har planer om å lese holder det å snakke litt om hvorfor man har valgt å lese boka (forfatteren, anbefaling, fengende tittel, kjøpt på salg, e.l.) Selv om ei bok har vært med som planlagt-bok til ett møte, så trenger man ikke ta den med på neste møte. Man står fritt til å ta med akkurat de man vil.
Men det er klart, dersom noen av medlemmene i klubben har veldig lyst til å få en tilbakemelding på den boka så er det jo hyggelig å ta den med.

For å sikre at alle får riktig mengde med tid til å snakke, og at alle blir hørt, så er det smart å innføre en makstid per medlem (f.eks. 10 min).

Her kan det selvsagt etterhvert bli ganske mange bøker og det anbefales det å holde en skriftlig oversikt over hvilke bøker som er introdusert, og spesielt hvilke bøker som anbefales. Dette kan enkelt gjøres med ei facebook-gruppe eller et google-dokument.

Med 10 minutter per medlem og maks 5 medlemmer så er det fortsatt masse tid igjen til å løse verdensproblemer i en ellers travel hverdag. Lykke til 🙂

3 Responses to “Tips: Bok-inspo-klubb”

 1. siljeblomst 25. September 2013 at 10:41 #

  Vi hadde et slikt møte en gang med noen kollegaer, og det var både inspirerende og gøy. Dessverre ble det bare med ett møte – forløpig – men det frister til gjentakelse :-).

 2. Birthe (Melusinesplace) 28. September 2013 at 07:12 #

  For en god idé!

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: