Lest: “Med kaldt blod” av Truman Capote

17 Oct

trumanKort sagt: Krim, sann historie, filmatisert, brutal, omstendelig, spennende, solid

Først litt om forfatteren…

Truman Capote hadde sitt store llitterære gjennombrudd med Breakfast at Tiffanys i 1958, før denne tid hadde han også gitt ut den delvis selvbiografiske Other Voices, Other Rooms fra 1948. Tidligere i år leste jeg også den inntil nylig upubliserte boka Sommeroverfart, et  nydelig lite verk. Litt mer bakgrunnsinfo om Truman finner du også i denne omtalen.

Med kaldt blod (1966) var et stort prosjekt som Capote bruke seks år på å researche og ferdigstille. Denne prosessen ble filmatisert i filmen Capote fra 2005.

… og så litt om boka

Med kaldt blod er satt i Kansas på slutten av 1950-tallet og omhandler det brutale massedrapet på fire medlemmer av familien Clutter i november 1959. Handlinga i boka veksler mellom opptakten til drapene og etterspillet i lokalsamfunnet og drapsemennens flukt. Fra 14. november og seks uker frem i tid følger vi både familien, gjerningsmennene og politiets etterforskning. Siden Capote brukte seks år på å skrive boka så får den også med seg gjerningsmennenes endelikt, selv om hovedfokuset er de seks ukene mellom dåd og dom.

Boka tar sikte på å dokumentere hele denne grusomme hendelsen fra begynnelse til slutt og blir kategorisert som en ikkefiksjonell-fiksjon. Den fremstår som en dokumentar med visse fiksjonelle eller utbroderende tilsnitt. Et eksempel på dette er gjengivelser av samtaler og tanker hos flere av personene. Capote gjorde omstendelig og grundig research med bl.a. intervjuer med de dømte gjerningsmennene, men det er selvsagt nødvendig å ta seg noen dikteriske friheter likevel.

holcomb

Boka er ikke en ordinær krimbok. Det aldri tvil om hvem som gjennomførte drapene,  eller om de blir tatt eller ikke. Det som driver handlinga framover er å vise hva mennesker er i stand til å gjøre, og prøve å få fram hvorfor de gjorde. Hva setter noen istand til å brutalt drepe fire mennesker, og hva skal til for at mennesker skal kunne bli drapsmenn.  Dette avdekkes litt for litt gjennom hele boka.

Det kommer tydelig fram at Capote har gjort mye – MYE- research for å kunne fortelle denne historien. Dessverre så skjer det som ofte skjer med slike prosjekt, forfatteren klarer ikke å begrense seg og blir bare for mye detaljer til tider, spesielt mot slutten. Det er interessant, men av og til er det store deler av kapittel som kunne vært kuttet fordi det ikke er relevant.

Utover det så er det et solid verk som det står respekt av. Ikke overraskende at boka ble en bestselger, selv om den er svært annereledes enn de andre verkene som Capote er kjent for. (Den hadde nok heller ikke helt samme målgruppe som resten av Capotes utgivelser.)

Noe for deg? Hvis du liker krim, virkelighetens mordgåter eller Truman Capote så er dette noe for deg!

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: