Lest: “The Catcher in the Rye” av J. D. Salinger

11 Nov

Kort sagt: Klassiker, opprør, pensum, phony, Holden Caufield, New York, ungdomstidcatcher_in_the_rye_penguin_2

Først litt om forfatteren…

J.D. Salinger (1919-2010) er en amerikansk forfatter som er mest kjent for nettopp Catcher in the Rye (1951). Salinger var, i likhet med hovedpersonen i boka, født og oppvokst på Manhattan. Han begynte med å livnære seg på noveller og det var også i hovedsak novellesamlinger han ga ut også etter Catcher in the Rye. Forfatteren levde et tilbaketrukket liv mesteparten av tiden etter suksessen med denne.

Catcher in the Rye har aldri blitt filmatisert fordi Salinger nektet å selge filmrettighetene. Han mente at det ikke ville være mulig for noen å portrettere Holden Caufield på en troverdig måte.

…og så litt om boka

Hovedpersonen i The Catcher in the Rye er nesten en like stor litterær kjendis som Sherlock Holmes og og Captain Ahab. Holden Caufield er en 17 år gammel gutt som nok en gang har blitt sparket ut av nok en internatskole, han misliker det meste av det og de som er rundt han og finner ut at han skal stikke av tidlig fra skolen og rømme til New York. I New York flyter han rundt, oppsøker folk han kjenner og roter seg inn trøbbel både her og der. Handlinga omkranses av at han forteller sin historie fra et mentalsykehus. Bokas store tema er fremmedgjøring, ungdomsopprør og mistilpasning. Holden hører bare ikke hjemme noe sted.

Holden Caufield er en av disse skikkelig irriterende hovedpersonene som bare aldri gjør det han burde gjøre. Han er en temmelig plagsom tenåring som egentlig er ganske usikker, og som prøver å framstå som om han har mye bedre selvtillit en det han egentlig har. Han liker nesten ingen, og de han liker er de han virkelig beundrer. Og de liker selvsagt ikke han siden han er ganske plagsom, aldri sier det riktige og egentlig bare finner på en masse løgner. Hadde Holden Caufield levd idag så hadde han nok hatt en eller annen form for autisme-diagnose siden han har såpass store sosiale tilpasningsproblemer. Han er den typen tenåring man bare vil ta tak i og riste til han oppfører seg.

Problemet med en hovedperson som man misliker så sterkt er at det ødelegger for hele leseopplevelsen. Samtidig så er jo Holden hele boka, det ville ikke vært ei bok uten han så det hjelper ikke så veldig masse å irritere seg.

holdenCatcher in the Rye er nok en av de bøkene som er mest satt opp som pensum og samtidig mest sensurert gjennom tidene. Boka er fylt opp av stygt språk, referanser til sex, homofile, alkohol og sigaretter.  Dette er helt tydelig noe av det som har gjort den attraktiv blant ungdom. Handlinga i seg selv er forholdsvis uskydlig, iallefall etter dagens standard, men den formidler en historie om fremmegjøring av ungdom.  Holden ønsker ikke å passe inn i det livet foreldrene hans og samfunnet forventer at han skal passe inn i. En ganske tidløs problemstilling for de fleste ungdommer. Og kanskje nettopp det som gjør at boka også passer best i det alderssjiktet. Og ikke i mitt. Jeg gjenkjenner den som en viktig historie, men for min del så tror jeg kanskje jeg for gammel for den.

Noen favorittsitater:

“People are always ruining things for you.”

“I can’t explain what I mean. And even if I could, I’m not sure I’d feel like it.”

Holden om gode bøker:

“What really knocks me out is a book that, when you’re all done reading it, you wish that the auothor who wrote it was a terrific friend of yours and you could call him up on the phone whenever you felt like it.”

Noe for deg? Altså, det er en grunn til at det er en klassiker, men den passer kanskje best for de under 20.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: