Lest: “The Jungle Book” av Rudyard Kipling

28 Nov

Kort sagt: Klassiker, barnebok, India, Mowgli, jungelloven, alle dyrene i jungelen, natur junglebook

Først litt om forfatteren…

Rudyard Kipling (1865-1936) var av britisk herkomst og ble født i India, foreldrene hans var selverklærte “anglo-indere”. Han bodde i India til han var fem år, da flyttet familien tilbake til England. Kipling bodde i løpet av livet sitt over hele verden, og han flyttet også tilbake til India på et tidspunkt etter at han var ferdig med utdannelsen.

Kipling er mest kjent for The Jungle Book og diktene If og The White Man’s Burden. I 1907 mottok han Nobels litteraturpris, både som første engelskskrivende og som den yngste noensinne.

Kiplings politiske holdninger, spesielt til britisk imperialisme, har satt negativt preg på hans ettermæle.

… og så litt om boka

The Jungle Book (1894) er en samling med 14 historier som i hovedsak er satt i India (det er egentlig sju hovedhistorier som alle er delt i to). De seks første historiene omhandler den meste kjente delen av Jungelboken; ulvegutten Mowgli. Det er i hovedsak denne historien som har blitt adaptert til barnebøker, tegneserier og filmer, men også de andre historiene er omformet for å bli bedre tilpasset et yngre publikum.

Alle historiene har dyr som hovedpersoner, og omhandler i stor grad hvordan dyrene forholder seg til hverandre, og dere forhold til menneskene. Det grunnleggende budskapet er fremstiller gjennomgående dyrene som de moralske vinnerne og menneskene (både indere og “anglo-indere”) som dumme, grådige og frakoblet naturen.

Jungelboken er kanskje en av de mest kjente, klassiske barnebøkene, men samtidig er jeg overrasket over hvor lite oversikt jeg faktisk hadde over innoldet. I all hovedsak kjente jeg navnet på hovedkarakterene i Mowgli-historiene. Utover dette var jeg ganske blank på innhold, og jeg var på ingen måte klar over at boka inneholdt en hel del historier som ikke hadde noe med Mowgli å gjøre (noen av de hadde ikke engang noe med jungelen å gjøre!).

Jeg skylder på Disney. I likhet med norske folkeeventyr som er ganske brutale når man først leser originalen, så er også Jungelboken temmelig brutal. Her skjer det ting man absolutt ikke burde fortelle de minste barna. Jeg skjønner egentlig godt av Disney sensurerte litt i sin berømte film-versjon.

jungle_book_wallpapers-other

Disney-versjonen…

Hva gjør denne boka til en klassiker? Jeg tror nok at det er Mowgli som er den viktigste grunnen til det. Alle kulturer har historier om barn som blir bortført eller forsvinner ut villmarka og blir tatt hånd om av ville dyr. Og disse historiene ender gjerne med at barnet får en innsikt i livet og naturen som gjør dem overlegen menneskene som de har sitt opphav fra. Ikke ulikt det som skjer med Mowgli etter at han blir oppdratt av ulvene. Det er klart at det negative ting ved dyrenes verden også, men det er i hovedsak de postive sidene som framheves som er motpol til menneskesamfunnet.

Jeg leste bare de første ti historiene. I hovedsak fordi jeg var mest interessert i Mowgli-historien, til dels fordi jeg ikke var klar over de andre historiene og til dels fordi språket er kronglete og handlinga egentlig ganske kjedelig (det er jo tross alt ei barnebok, selv om det originale formatet kanskje ikke egne seg så godt for barn).

Noe for deg? Lyst til å finne ut hva barneklassikeren egentlig handler om? Lyst til å lære litt om jungelen? Da er dette noe for deg? Hvis ikke så kan du sikkert bare lese den forenklede barenversjonen.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: