Lest: “Køyre frå Fræna” av Lars Petter Sveen

3 Dec

køyreKort sagt: Noveller, Fræna, underbelly of society, mørkt, stilsikkert, debutantpris, skummelt, kommentarfeltsinne, hemmeligheter

Først litt om forfatteren…

Lars Petter Sveen (f. 1981 i Fræna) ga ut novellesamlinga Køyre frå Fræna i 2008 og romanen Eg kjem tilbake i 2011.

Han fikk Tarjei Vesaas Debutantpris, Aschehougs debutantstipend, Den norske leserprisen og Sunnmørsprisen for Køyre frå Fræna.

… og så litt om boka

Køyre frå Fræna er ei samling med 12 noveller som alle er satt i bygda Fræna i Romsdalen. Fræna er en liten kommune nord for Molde som strekker seg rundt Frænafjorden med i underkant av 10.000 innbyggere. Fræna blir nådeløst framstilt som en mørk plass som ligger tynga under et evigvarende skydekke og kun består av grånyanser. Fræna er ikke en lovende plass, for å si det mildt. Her møter vi langeren som kommer seg unna, guttungen som har kjørt i hjel kameraten sin, lokalpolitikeren som er villig til å jukse for å tvinge fram et nytt daggry, faren som hører sitt døde barn banke i veggene og mannen som har ei dame på si i Bud. Og flere med dem. Og det er dessverre ikke regelen at det gode vinner over det (v)onde i denne lille Romsdalskroken.

Alle novellene utenom ei er satt i nåtid, i den tide som forfatteren selv har vokst opp i. Der politikk, bilulykker og bedehus setter ei dyster ramme. Den siste novella er satt like etter 2. verdenskrig og stikker seg litt ut, men passer samtidig inn i helheten.

Skiller Fræna seg fra de fleste ander bygder av samme størrelse og utforming? Nei, det tror jeg nok ikke. Her er det mye til felles, iallefall opp og ned langs kysten. Jeg tror nok de fleste som har kjennskap til ei slik bygd fra innsida kan kjenne seg igjen i både atmosfæra og historiene.

koyrefrafraena

Novellesamlinga er på skarve 93 sider, men den føles mye mer omfattende enn som så. Hver av novellene står helt for seg selv, men samtidig så tar det ikke lang tid før man begynner å se konturene av det Fræna som Sveen vil løfte fram. Det er ikke pent, men samtidig så er det så vanskelig å si akkurat hva det er som ikke stemmer. Den ene novella etter den andre dykker ned i hovedpersonene sin psyke og utsiktene er ikke gode. Et slikt samfunn som fostrer de sinte folke i kommentarfeltene.

Noen favorittsitat:

“Problemet med draumar, sa han, er at dei aldri går i oppfylling. Og om det så skulle skje, så vil de berre vere gamle draumar, draumar meg ikkje lenger bryr oss om, sa han.”

“Det er ein avstand mellom det ein planlegg og det ein prøver å få til. Det har eg lært. Og de er denne avstanden ein heile tida prøver å lukke. Livet er fylt opp med det ein ønskjer å stenge att.”

Noe for deg? Har du vært på en liten plass, bodd på en liten plass eller har slektninger på en liten plass så er dette noe for deg. Og for deg som liker noveller.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: