Lest: “Gi meg en scene – Norsk blogghistorie” av Kristian Bjørkelo

12 Jan

mseci6h._169_GiMegEnSceneKort sagt: Blogg, antologi, ikke-fiksjonell, historie, konflikt, dokumentar, meninger, sjølvprofilering, rivende utvikling, nettdagbok

Først litt om forfatteren….

Kristian Bjørkelo (f.1978) underviser i sosiale medier og kommunikasjon ved UiB. Han bidrar som samfunnsdebattant gjennom media og på blogg under pseudonym. Utover å være redaktør så har han skrevet tre av kapitlene i boka.

Boka består ellers av artikler skrevet av andre bloggere som på et eller annet tidspunkt de siste årene anses å ha bidratt til blogghistorien, bl.a Heidi Nordby Lunde, Ida Gylff, Kristin Oudmayer og Bjørn Stærk.

….deretter litt om boka

Gi meg en scene består av 15 artikler med forskjellig vinkling på norsk blogghistorie. Innledningsvis kommer det en oppsummering av bloggens spede start med diverse nettdagbøker og nettsider som ligner lite på det man regner som en blogg idag. For 10 år siden havnet ikke bloggen om dagens outfit, treningsregimer, interiør eller reklame for tannbleking. Den gang da var f.eks. ikke bilder noe hvermansen lastet opp på internett i hytt og gevær. Bloggene var i større grad anonyme kanaler for politiske ytringer, samfunnsdebatt eller svært enkle dagbøker som ble delt smalt med likesinnede.

De videre kapitlene tar for seg diverse strømninger i bloggutviklingen, og opplevelser tidlige bloggere har hatt. Om sykdomsbloggerne, mørkeblå-bloggere, om hvordan Vampus mistet jobben da hun gikk fra anonym til åpen, og hvordan galebloggerne endelig fant sin plattform for å uttrykke seg. Noen begynte som bloggere, men utviklet seg til publisere egne bøker med tematikk fra bloggen som utgangspunkt.

Boka er lettlest og underholdende om temaet, men det er ikke alle kaptitlene som er like interessante. Kanskje pga tematikken, kanskje på grunn av at skrivestilen til forfatteren egner seg bedre til blogg enn til bok? Egentlig så er det noen kapitler man kan hoppe over hvis de ikke virker interessante fra begynnelsen av. Noen steder kunne den også vært bedre redigert, noen basic opplysninger om blogghistorie og diverse annet blir nevnt flere ganger i de forskjellige artiklene og dette kunne med fordel vært fjernet.

Innimellom henvises det til feider i bloggmiljøet, vanskelige episoder og personkonflikter, uten at det faktisk blir forklart. Det gjør at boka til tider virker litt intern og er frusterende lesning for oss som ikke allerede kjenner til disse hendelsene og kan sette de inn i konteksten.

Per idag har Norge 300.000 bloggere, men det er ganske få og smale bloggere som er med på å definere blogghistorien. Det overrasker meg at rosabloggere, interiørbloggere og matbloggere har fått liten til ingen plass. De er kanskje ikke like nyttige tilskudd til samfunnsdebatten, men deres påvirkningskraft på sine lesere, og ikke minst deres markedsverdi, er mye høyere enn de fleste politiske bloggerne. Det at disse stemmene mangler før bokprosjektet til å virke noe mer elitistisk enn det tittelen gir inntrykk av.

Oppsummert så syns jeg boka er spennende og underholdende, den omhandler et tema jeg er interessert i og den er folkelig skrevet. Men den er også smalere enn man skulle tro, og du bør ha lest blogger minst de siste fem årene for å få fullt utbytte av den.

Passer for deg? Passer for deg som har interesse for blogg, kommunikasjon og samfunnsdebatt på et litt nørdete nivå.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: