Lest: “Bergeners” av Tomas Espedal

21 Feb

Bergeners_hd_imageKort sagt: Bergen, springende, Nordisk Råds Litteraturpris, novelle, dikt, namedropping, fakta&fiksjon

Først litt om forfatteren…

Tomas Espedal (f. 1961) er en forfatter fra Bergen, men som også har bodde flere steder i verden. Han debuterte i 1988 med romanen En vill flukt av parfymer. Han har gitt ut en rekke bøker, men gjennombruddet kom i 2006 med Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Han har blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris hele 3 ganger, i tillegg til flere andre priser.

Romanene hans befinner seg i grenseland mellom selvutleverende biografi og fiksjon, et viktig trekk også ved Bergeners (2013).

…og så litt om boka

Bergeners er en hyllest til Bergen. Til de som lever der, og de som ønsker å leve der.

Vet dokker koffor bergensere e så mykje dummere enn alle andre nordmenn? (…) Det e fordi de går med paraply og alt blodet som skulle løpt opp i hodet det strømmer ut i den høyre hånden, sier Georg Johannsen.

Boka begynner ikke i Bergen. Den begynner på Manhattan med et samlivsbrudd. Deretter stikker den innom Madrid, 22. juli og diverse andre steder før den endelig tar plass i Bergen og til slutt ender i Berlin. Passende for meg, jeg er like begeistra for Bergen som for Manhattan. Tomas Espedal er som vanlig selvbiografisk og utleverende. Fra samlivsbruddet på Manhattan, via barndom, kjærlighet, familie, reiser, bøker, forfatting, fest&fyll, sex og Bergen. Innimellom bryter boka ut i dikt. Noveller. Og så tilbake til seg selv igjen.

flickr_mercre

Nå faller vannet. Nå er vi hjemme.

Espedal namedropper nådeløst. Han utleverer både kjente og ukjente kolleger. Kunstnere, diktere, forfattere, svirebrødre og tilfeldige forbipasserende. Han hevner seg på Karl Ove Knausgårds utlevering av ham selv i Min kamp. Jeg blir usikker på hva vi egentlig skal med denne informasjonen. Hvilken plass den egentlig har i beretningen. Det er så uinteressant, jeg bryr meg jo ikke om hva disse menneskene  spiser til middag, reiser på ferie eller hvor de bor. Og som han selv sier:

I en viss alder orker man ikke å ha venner, og man orker heller ikke være alene.

Jeg syns han er en selvopptatt gammel mann som lever begrenset i sitt eget univers. Jeg ble rett og slett litt irritert på han. Men samtidig så skriver han jo til tider så vakkert. Og det er vel nettopp derfor man lar slike snevre og selvopptatte menn holde på. Fordi de får til slike tekster.

Man bygger og river. Byen er i konstant forandring, den forblir uforandret. Man kunne rive ned hele byen og bygge den opp påny, en ny by, uten at de som bodde her i den nye byen, ville forandret seg en tøddel. Det samme språket, den samme arrogansen, den samme lysten til å krangle og bråke. Den samme hangen til å formere seg og kaste fremmede ut av byen.

flickr_davidlewis

Boka har ikke et fra-begynnelse-til-slutt-plott. Jeg klarte iallefall ikke å avdekke et. Det er en tynn rød tråd, men tekstene springer fra tema til tema. Fra sjanger til sjanger. Fra fiksjon til fakta. Plutselig dukker det opp et dikt om Danmarksplass! For min del er det krevende å lese på denne måten, men man kommer overraskende fort inn i det. Det betyr ikke at det er behagelig å lese, men samtidig så trenger det vel ikke alltid å være behagelig? Da blir man fort lat.

Bergen legger sin klamme regnhånd over boka. Og hvis du har et forhold til Bergen så kjenner du deg igjen i boka. Igjen i regnet og de få dagene med fint vær, når sola er på besøk og Bergen aldri er vakrere. Når man holder pusten fordi hver solstråle kan være den siste og det nårsomhelst kan falle en tung regndråpe.

Alt dette vannet, det virker hjemlig. Som å bo i et grått, blått mørke, det forsvinner ikke.

En bok for deg som kjenner Bergen. Også for deg som har rømt fra regnet,

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: