Lest: “Du er ikke død før jeg slutter å elske deg”

6 Oct

deidfjsåedKort sagt: Wow, vakkert, sårt, Oslo, brutalt, sorg, kriminalitet, fortvilelse, minner, kokain, følelser, forelskelse, kjærlighet, short & sweet, intenst

Først litt om forfatteren…

Didrik Morits Hallstrøm (f. 1984) er oppvokst på Ekeberg i Oslo (i likhet med hovedpersonen i boka) og ga ut Du er ikke død før jeg slutter å elske deg i 2011. Han bor nå i Volda og driver sitt eget reklamebyrå. Utover det så er det ikke mye informasjon å oppdrive om han, ikke engang på hans egen blogg…

dmh

… og så litt om boka

Handlinga begynner med at hovedpersonen Daniel er på ferie et eller annet sted i Spania. Mens han raver rundt sørpe full så sklir handlinga mellom nåtid og tilbake til hans fortid med nordstrandsjenta Iben. Etterhvert som Daniel får ferien sin litt ufrivillig avsluttet av spanske myndigheter så vender han tilbake til Oslo. Til en by hvor han vasser rundt i minner om Daniel og Iben. Til en by hvor han har den dysfunksjonelle familien sin, mindre gode venner og en brakk skuespillerkarriere.  Daniel snubler seg gjennom vinteren, fra Grorud til Ekeberg til Frognerseteren til Grønlandsreiret, inn og ut av problemer mens det eneste han egentlig tenker på er Iben.

Det er ikke en lett handling å oppsummere, nettopp fordi det så gradvis avdekkes hva som har utspilt seg mellom Daniel og Iben. Det er nesten ikke mulig å komme med en oppsummering av handlinga fordi handlinga nesten er litt underordna. Overordna i denne boka er nemlig de utrolig vakre skildringene av et kjærlighetsforhold, av et hverdagsliv og et brudd. Jeg syns vaskeseddelen sier det best med sin beskrivelse: “Du er ikke død før jeg slutter å elske deg er en kjærlighetsroman fra Oslo. En roman om å ha alt og ingenting på samme tid, men først fremst en historie om Iben og Daniel.”

Spesielt skildringene av Iben tok pusten fra meg. De er så detaljrike og skjøre at de kun kan ha kommet fra noen som elsker en. Sånn som denne:

Du kjører barbeint. Du har begge hendene på rattet. De er tynne og hvite. De stirrer konsentrert på veien. Selv når jeg prater til deg. Selv når jeg stryker deg mellom beina. Vi ligger under fartsgrensen hele veien til Oslo. Ingeting av hvem du er gjenspeiles av hvordan du kjører bil.

Eller denne:

Du lirker et nytt Ikea-glass ut av emballasjen. Fyller det halveis opp med vann fra en høy og buet kran. Tenner en røyk- Presser rumpa mot skuffene. Gjør et lite hopp og aker deg inn på kjøkkenbenken. Krysser beina, lener deg framover og drysser aske i glasset.

jamtea flickr

Hentet fra flickr/jamtea

Med sine 156 sider er  ikke dette en langvarig fornøyelse, men lengden var helt perfekt. Med så korte setninger og så langsamme beskrivelser så kunne den ikke vært så mye mer uten at det hadde blitt skikkelig deprimerende. Den er helt perfekt rå og sår og gir meg et innblikk i Oslo fra en vinkel jeg ikke er særlig kjent med.  Når boka i så stor grad er tilstede der du har din egen hverdag så påvirker det selvsagt relasjonen til historien. Folk som ikke bor i Oslo vil sikkert verdsette helt andre deler av boka enn det jeg gjør.

Morgentrafikken bukter seg gjennom Grønlandsreiret. Pakistanske jenter leier hverandre til skolen. Innvandrersjappene åpner. Varebiler leverer frukt og halal-kjøtt. Bardisker blir vaske rene. Feilparkerte bøter får bøter. Salt blir strødd på trapper og foran inngangsdører. Kebabkjøtt begynner å rotere i grillene sine. Junkiene går krokbøyde mot Oslo S. Utålmodige køer fyller kaffesjappene. Kort blir dratt ut av lommebøker og stemples. Få den sjette koppen gratis.

Gjennomgående minner boka meg om filmen Oslo 31. august. Måten hovedpersonen både i filmen og boka glir gjennom boka, plukker opp samtaler og hendelser rundt seg og generelt har det kjipt er veldig sammnelignbart. Det er nok bare en sammenligning jeg gjøre, men den henger ved.

Noe for deg? Ja. Alle fortjener å lese noe så sårt og vakkert og brutalt.

Legg gjerne igjen en kommentar!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: